Blogs

Blog

Hoe kan persoonlijkheid de gezondheid beïnvloeden?

De belangstelling voor de relatie tussen emoties en lichamelijke processen gaat terug tot Socrates en Hippocrates , die geloofden dat emotie een cruciale invloed had op gezondheid en ziekte. De moderne sociale psychosomatiek is een interdisciplinair veld dat onderzoek combineert op het gebied van psychologie, sociologie, antropologie, geneeskunde en vele andere. Het ” vechten of vluchten “respons is algemeen bekend in zowel de sociale als de medische sector. Net als andere dieren geeft ons lichaam adrenaline af ter voorbereiding om een ​​omgevingsstressor onder ogen te zien of te vluchten. Hoewel dit op een gegeven moment evolutionair adaptief was, en zo blijft in situaties die beslissingen van een fractie van een seconde vereisen, kan langdurige activering van deze stressreactie nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben.

Lees verder »
Blog

Baby’s die groter groeien

Soms lijkt het of een baby “dingen expres doet” maar de ontwikkeling van de hersenen laat niet toe dat ze plannen kunnen maken of opzettelijk gedrag kunnen vertonen. Een baby is gevoelsmatig volledig met “zijn omgeving” (zijn “moeder”) verbonden. Is die gestrest, dan de baby ook… als de baby kalmeert, komt dat doordat “de moeder” rustig wordt.

Lees verder »
Blog

Meditatie: vriend zijn met jezelf

Hoe maak je écht kennis met jezelf? Meditatie kan helpen bij dit proces als een vorm van zelfbegeleiding. Zodat je tevreden bent met jezelf en minder afhankelijk van anderen. Lees er alles over in deze blog.

Lees verder »
Blog

Houding belangrijker dan inhoud

Meditatie als training van een constructieve houding. Wat voor invloed heeft jouw lichaamshouding op iemand anders? Kom hierachter door dit bij jezelf na te gaan. Meer informatie in deze blog.

Lees verder »
Blog

Ont-Moeting

Vriendelijkheid is een belangrijke eigenschap als het gaat om zelfbewustwoording. Heb je begrip voor alles wat er om je heen voordoet? Of herken je nog vaak de strengheid in jezelf? In deze blog lees je alles over ontmoetingen.

Lees verder »
Blog

Meditatie als aandachtstraining

Versterking van de aandacht: dat is meditatie. Empathisch vermogen, kracht en focus zijn daarbij drie belangrijke aspecten. Hoe haal je het beste van die drie naar boven in jezelf? Tips en meer informatie hierover lees je in deze blog.

Lees verder »
Blog

Meditatie en bevrijding (loslaten)

Het loslaten van gedachten kun je leren. Zit je hoofd altijd erg vol? Meditatie kan een positief effect geven op de bevrijding van die gedachten. Vooral focus op de ademhaling levert direct voordeel op. Lees er alles over in deze blog.

Lees verder »
Blog

De ‘functie’ van emoties

Door meditatie leer je jezelf goed kennen. Zo lekker je ook je emoties toe te laten. Je weet beter wat er in je omgaat en hoe gebeurtenissen of mensen je raken. Dit is een belangrijke fase in de zelfbewustwoording. Lees er meer over in deze blog.

Lees verder »
Blog

Emoties en gedachten

Emoties, gedachten en ontwikkeling tijdens meditatie: ze komen allemaal aan bod. Je voelt iets, je vindt er iets van en je handelt ernaar. Hoe kun je hier op een positieve manier mee omgaan?

Lees verder »