Voel je anders - Voel je vrij

Hoe kan persoonlijkheid de gezondheid beïnvloeden?

De belangstelling voor de relatie tussen emoties en lichamelijke processen gaat terug tot Socrates en Hippocrates , die geloofden dat emotie een cruciale invloed had op gezondheid en ziekte. De moderne sociale psychosomatiek is een interdisciplinair veld dat onderzoek combineert op het gebied van psychologie, sociologie, antropologie, geneeskunde en vele andere. Het " vechten of vluchten "respons is algemeen bekend in zowel de sociale als de medische sector. Net als andere dieren geeft ons lichaam adrenaline af ter voorbereiding om een ​​omgevingsstressor onder ogen te zien of te vluchten. Hoewel dit op een gegeven moment evolutionair adaptief was, en zo blijft in situaties die beslissingen van een fractie van een seconde vereisen, kan langdurige activering van deze stressreactie nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben.

Sociale psychosomatiek probeert uit te leggen hoe sociale psychologische processen – gedachten, gevoelens en emoties – lichamelijke veranderingen beïnvloeden.

Meer in het algemeen probeert de sociale psychosomatiek de verbanden tussen sociale processen en lichamelijke ziekten te onderzoeken. Dit vakgebied houdt zich voornamelijk bezig met de invloed van emotionele prikkels op fysiologische veranderingen. Deze relatie is bi-directioneel, waarbij emoties invloed hebben op biologische veranderingen en lichamelijke gezondheid die emotie beïnvloedt. Talloze onderzoeken hebben inderdaad aangetoond dat de algehele gezondheid de beste voorspeller is van geluk bij volwassenen.

De belangstelling voor de relatie tussen emoties en lichamelijke processen gaat terug tot Socrates en Hippocrates , die geloofden dat emotie een cruciale invloed had op gezondheid en ziekte. 

De moderne sociale psychosomatiek is een interdisciplinair veld dat onderzoek combineert op het gebied van psychologie, sociologie, antropologie, geneeskunde en vele andere. Het ” vechten of vluchten “respons is algemeen bekend in zowel de sociale als de medische sector. Net als andere dieren geeft ons lichaam adrenaline af ter voorbereiding om een omgevingsstressor onder ogen te zien of te vluchten. Hoewel dit op een gegeven moment evolutionair adaptief was, en zo blijft in situaties die beslissingen van een fractie van een seconde vereisen, kan langdurige activering van deze stressreactie nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben.
 

PSYCHONEURO-IMMUNOLOGIE

Een bepaalde tak van de sociale psychosomatiek die de laatste jaren bijzonder invloedrijk is geweest, is de psychoneuro-immunologie. Deze term beschrijft de invloed van psychologische processen op het functioneren van het immuunsysteem. In dit vakgebied wordt met name gekeken naar de invloed van stress op de vatbaarheid voor infectieziekteprocessen, zoals verkoudheid . Volgens een onderzoek uit 1991 door Sheldon Cohen, David AJ Tyrrell en Andrew P. Smith staat een illustratie van deze benadering bekend als een ‘ virale uitdaging’. ”In zo’n onderzoek worden deelnemers voor een bepaalde tijd in quarantaine geplaatst in een laboratoriumomgeving. Gedurende deze tijd ondergaan deelnemers medische onderzoeken, vullen vragenlijsten in die hun fysieke en mentale gezondheid en gezondheidsgedrag beoordelen, en reageren op psychosociale maatregelen die verschillende aspecten van hun persoonlijkheid en de hoeveelheid stress die ze momenteel ervaren beschrijven. Na deze eerste beoordeling krijgen de deelnemers neusdruppels met een virusstam of een placebo. De komende dagen ondergaan de deelnemers dagelijks onderzoeken om de aanwezigheid van virale symptomen te beoordelen en het aantal gebruikte weefsels wordt geteld en gewogen. De ” viral challenge ” -techniek maakt de impact van stress op de gevoeligheid voor verkoudheid mogelijk te analyseren, terwijl gecontroleerd wordt voor blootstelling aan de ziekte. Het paradigma maakt het ook mogelijk om andere factoren te bestuderen waarvan wordt gedacht dat ze de vatbaarheid voor ziekte beïnvloeden, waaronder persoonlijkheidsvariabelen.
 
Een andere manier om de invloed van stress op de gezondheid te onderzoeken, is door virussen te onderzoeken die gewoonlijk latent worden vastgehouden door actieve immuunsystemen, maar die kunnen terugkeren wanneer de persoon wordt blootgesteld aan hoge niveaus van stress, zoals een ingrijpende gebeurtenis in het leven. Een virus dat dit scenario illustreert, is het herpesvirus, waarvan gedacht wordt dat het verantwoordelijk is voor ziekten zoals koortsblaasjes, genitale laesies en mononucleosis. Hoewel het virus doorgaans wordt onderdrukt door een sterk immuunsysteem, zal het opflakkeren, en studies hebben het idee ondersteund dat er een verband bestaat tussen negatieve emotionele toestanden, zoals stress, en opflakkeringen.
 

HOE PERSOONLIJKHEID DE GEZONDHEID KAN BENVLOEDEN?

 
Een andere indicatie van de impact van geestestoestanden op het lichaam zijn ziekten die sterk verbonden lijken te zijn met bepaalde persoonlijkheidstypes. Mensen die bijvoorbeeld veel agressie, vijandigheid of woede vertonen, lijken meer kans te hebben om cardiovasculaire problemen te ontwikkelen, terwijl mensen die verlegen of sociaal geïsoleerd zijn, meer kans lijken te hebben om immuun- en stofwisselingsziekten te ontwikkelen.
 
Hoewel het meeste onderzoek zich heeft gericht op de negatieve gevolgen die bepaalde emoties of gebeurtenissen in het leven kunnen hebben op de lichamelijke gezondheid, heeft ander onderzoek zich gericht op positieve emoties die de gezondheid en het welzijn kunnen bevorderen. Studies hebben inderdaad aangetoond dat factoren zoals een hoog zelfbeeld, een sterk gevoel van zelfeffectiviteit en veerkracht positieve veranderingen in mentale en fysieke gezondheid voorspellen. Andere positieve factoren die zijn onderzocht, zijn hoop, optimisme, sociale steun en positieve interpersoonlijke relaties. Studies hebben inderdaad aangetoond dat deze positieve eigenschappen het herstel van ernstig letsel of ziekte kunnen bespoedigen, terwijl mensen die deze eigenschappen niet hebben een groter risico lopen om ziekten zoals hartaandoeningen te ontwikkelenen kanker. Een recensie uit 2006 door Sheldon Cohen en Sarah D. Pressman toonde een voortdurend verband aan tussen positief affect en lagere morbiditeit, ziekte, pijn en een langere levensduur, terwijl John C. Barefoot en collega’s in hun onderzoek uit 2005 ontdekten dat mensen met een hartaandoening die hadden grotere en meer diverse sociale netwerken betere resultaten.
 
Samenvattend onderzoekt het gebied van sociale psychosomatiek het verband tussen sociale processen en lichamelijke gezondheid, waarbij we zowel de gevolgen als de voordelen van het verband tussen onze sociale wereld en onze fysieke wezens proberen te ontdekken, en mogelijke factoren onderzoeken die het verband kunnen verminderen of verergeren. 
 
ZIE OOK Emotie; Morbiditeit en sterfte; Psychologie; Psychoneuroimmunologie; psychosomatiek; Spanning; Stressbuffermodel
BIBLIOGRAFIE
Barefoot, John C., Morten Grobaek, Gorm Jensen, et al. 2005. Sociale netwerkdiversiteit en risico’s van ischemische hartziekte en totale mortaliteit: bevindingen van de Copenhagen City Heart Study. American Journal of Epidemiology 161 (10): 960-967.
Cohen, Sheldon, David AJ Tyrrell en Andrew P. Smith. 1991. Psychologische stress en gevoeligheid voor verkoudheid. New England Journal of Medicine 325 (9): 606 – 612.
Cohen, Sheldon en Tracy B. Herbert. 1996. Gezondheidspsychologie: psychologische factoren en lichamelijke ziekten vanuit het perspectief van menselijke psychoneuro-immunologie. Jaaroverzicht psychologie 47: 113 – 142.
Cohen, Sheldon en Sarah D. Pressman. 2006. Positief affect en gezondheid. Huidige richtingen in psychologische wetenschap 15 (3): 122 – 125.
Everson, Susan A., Debbie E. Goldberg, George A. Kaplan, et al. 1996. Hopeloosheid en risico op sterfte en incidentie van myocardinfarct en kanker. Psychosomatische geneeskunde 58 (2): 113 – 121.
Maunder, Robert G. en Jonathan J. Hunter. 2001. Gehechtheid en psychosomatische geneeskunde: ontwikkelingsbijdragen aan stress en zie